Onderhoud

Buiten het stemmen van een piano, is het onderhoud beperkt.

Een piano is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Het is aan te bevelen om voor een piano met enige regelmaat (éénmaal in de paar jaar) een onderhoudsbeurt af te spreken.  Op het moment dat ik uw piano stem, ervaar ik ook hoe de staat van het onderhoud van uw instrument is. Mocht onderhoud gewenst zijn, zal ik dat met u bespreken. Ik kan u dan op basis van een analyse van het mechaniek een onderhoudsadvies geven en wat de kosten daarvan zijn.

Kleine onderhoudsbeurt

Kleine storingen verhelp ik normaal als ik de piano stem. Mocht dit niet meer lukken, dan is waarschijnlijk een uitgebreidere onderhoudsbeurt aan te bevelen. Ik maak daarbij onderscheid tussen een kleine en een grote onderhoudsbeurt.

 

De kleine bestaat uit: 

Grote onderhoudsbeurt

Door de jaren heen kunnen de kernstiften vervuild raken. Dit zijn kleine asjes waarvan het mechaniek voor iedere toets 3 stuks telt. Hierdoor ontstaat meer frictie / weerstand met als gevolg dat de piano zwaarder gaat spelen. Voor deze situatie wordt een grote onderhoudsbeurt aangeraden.

Deze bestaat uit: 

Het is lastig om prijzen te vermelden voor een onderhoudsbeurt of welk onderhoud dan ook.

Het betreft vrijwel altijd maatwerk. De kosten van materiaal zijn in verhouding met de totale kosten in het algemeen zeer beperkt. De meeste kosten zitten in de factor arbeid. Een standaardtabel ontbreekt inzake de hoeveelheid tijd die met bepaalde werkzaamheden is gemoeid.

Om u inzake een kleine of een grote onderhoudsbeurt goed te kunnen adviseren, zal ik altijd een analyse van uw instrument maken. 

Meer weten?