Pianostemmen

Technische achtergrond

Waarom moet een piano gestemd worden?

Door het krimpen en uitzetten van de materialen waarmee een piano is opgebouwd, verandert de spanning op de snaren met ontstemming tot gevolg . Om die reden dient een piano met een bepaalde regelmaat gestemd te worden. Hoewel de ‘vuistregel’ is dat dit twee maal per jaar moet gebeuren, ervaar ik in de praktijk dat deze frequentie zowel hoger als lager kan zijn. De mate waarin een piano ontstemt wordt beïnvloed door speelgedrag en schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid. Ook de kwaliteit van het hout dat bij de fabricage voor uw instrument is gebruikt kan daarbij een rol spelen.

Werkwijze

Vakmanschap

Het stemmen van piano’s vergt de nodige kennis en ervaring. Door opleiding en praktijk heb ik deze kennis en ervaring opgedaan. Als u overweegt om uw piano te laten stemmen, bent u bij mij aan het goede adres.
Om uw piano zo nauwkeurig mogelijk te stemmen, maak ik gebruik van de Verituner. Dit is een zeer professionele stemtechnologie die wereldwijd door pianotechnici wordt gebruikt. Hiermee wordt een beter klinkende stemming gerealiseerd dan technici ooit voor mogelijk hadden gehouden.
De prijs voor een stemming bedraagt € 90,00 inclusief b.t.w. Binnen een straal van 15 km van Rijnsburg worden geen voorrijkosten berekend. Daarbuiten in overleg.